måndag 19 augusti 2013

Église Jeanne D'Arc

Låt er inte luras - trots att jag slänger mig med både franska ord, nationalhelgon (ursäkta, Saint Denis) och accent grave eller acute har jag inga pretentioner på att vara snobbig i detta inlägg.

Inlägget handlar om kyrkan tillägnad Jeanne D'Arc, och eglise är det franska ordet för kyrka. Lätt som en plätt.

Jag utgår ifrån att ni känner till vem Jeanne D'Arc är. Om ni inte gör det så är den mycket korta versionen att hon var en tonårstös som fick uppenbarelser och ledde fransmännen i ett av de otaliga krigen mot England under senmedeltiden.
Hon blev naturligtvis förrådd och dog martyrdöden på ett bål i Rouen, endast 19 år gammal.

Hon begravdes aldrig, utan hennes aska spreds i Seine, eftersom hon var en kättare. Så hon har alltså ingen grav. Men hade tills inte allt för länge sedan inte heller något minnesmärke.

Kyrkan som idag står på den plats där hon brändes på bål (den 30:e maj 1341) stod klar 1979 och har en fantastisk arkitektur som anknyter till traktens historia.

Kyrkan ser ut som en korsning mellan en fisk och ett vikingaskepp, och det är inte så konstigt som det låter, för både fisken och båten är symboler för kristendomen.

Dessutom - Rollo - Normandies grundare - verkade här under vikingatiden. Och grundade Normandie. Normandie = Nordmännens land. Slut på historielektionen.
Han (Rollo) står för övrigt staty utanför en annan av Rouens vackra kyrkor, St Ouen. Och ser ut som Asterix, ungefär. Fast längre. Där finns det också en runsten.

Men, det var inte det vi skulle kolla på nu. Nej, nu ska jag sluta babbla och lägga upp bilderna - det är ju därför ni är här. Eller hur. Vill ni läsa mer finns det en länk här.




...~*~...



...~*~...



...~*~...



...~*~...



...~*~...



...~*~...



...~*~...



...~*~...



...~*~...


Platsen där bålet stod.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastisk byggnad! Som ett valskelett, en stavkyrka,ett skeppsdäck uppochner, något organiskt som nästan rör sig. Vill åka dit!!

Kinna sa...

Verkligen fantastisk. Väl värd ett besök :)

Rakel sa...

Wow. Fint